Nieuws 02.04.2020

Thuiswerken bij Yvette

Hoe ziet jouw thuiswerksituatie er momenteel uit?

Ik werk thuis met 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Dat is best aanpoten. Met name ’s ochtends zijn zij druk met school en hebben soms hulp nodig. De jongste van 5 heeft meer aandacht nodig. Als ik een Teams meeting heb, gaat zij voor de tv. Dan weet ik dat ik even niet gestoord word. Ik merk naarmate we langer thuis werken we steeds meer een modus met elkaar vinden. Ik dacht dat me afzonderen beter was om te werken, maar ik merk nu dat iedereen relaxter is als we allemaal aan de eettafel zitten. De kids hebben behoefte aan samen zijn: ze missen hun sociale contacten. De dynamiek aan de eettafel lijkt voor mij zelf ook het meest op mijn kantoorsituatie. Op onze afdeling is het namelijk altijd dynamisch en is er veel onderling contact. Ideaal is deze situatie niet, maar ik hoop dat we straks terug kunnen kijken op een bijzondere periode met elkaar.

Mijn marketingcollega’s zie ik drie keer per week via Teams. We hebben voor deze frequentie gekozen omdat er nu veel speelt op marketinggebied en we liever vaker wat korter overleggen. Dertig minuten vinden wij de max voor een call. En natuurlijk camera’s aan zodat we elkaar toch nog even ‘live’ zien.

Wat ik heel tof vind is de collegialiteit onderling en het begrip voor mijn thuiswerksituatie. Ik voel me enorm geholpen.

Normaal werk ik parttime. Werkdagen van 8 uur en de dagen dat ik niet werk focus ik me op mijn gezin. Nu loopt dat veel meer door elkaar. Momenteel werk ik eigenlijk iedere dag, maar wel een stuk korter. Zo kan ik de aandacht beter verdelen. Maar ik blijf nog zoekende.

De vrijheid die ik hierin heb helpt me. Het is fijn om voor een bedrijf te werken waar je flexibel bent in de indeling van je tijd en je werk. Natuurlijk binnen de afgesproken kaders. Dat was al zo voor de Corona-beperkingen. Het contact met mijn manager, ons marketingteam én de mails die we krijgen van onze directeur helpen me om mezelf de tijd te geven op zoek te gaan naar de juiste balans. En ook te accepteren als het even niet lukt. Daar word ik niet op afgerekend.

Hoe heb je je (ergonomische) werkplek ingericht?

Omdat ik door deze situatie nog redelijk ad-hoc werk en geen hele uren achter mijn laptop zit heb ik geen specifieke arbotechnische maatregelen genomen. Ik besef me nu ik dit schrijf dat daar wel een gevaar in schuilt. Wellicht dat ik een draadloos toetsenbord ga aanschaffen en mijn laptop op twee pakken papier moet zetten. Maar omdat ik op wisselende plekken werk, weet ik niet of dit echt zal werken. Ik ben wel super blij met mijn fijne laptop!

Wat doe je eraan om zo gezond mogelijk te blijven?

Na de eerste twee dagen thuiswerken ervoer ik veel stress. Had het gevoel alles half te doen en als een kip zonder kop rond te rennen. Ik was snel aangebrand. Dat werkt natuurlijk niet in deze situatie. Vanaf toen ben ik met yoga begonnen. Ik ontdekte dat je via www.yogaonline.nl twee weken gratis Yoga-TV kan volgen. Dat doe ik nu als de rest van mijn gezin nog in diepe rust verkeert. Heerlijk, even me-time. Daarnaast wandel en fiets ik met de kids en sport ik in de tuin met diverse sportattributen die we even snel hebben aangeschaft. En ik zorg natuurlijk voor voldoende vitaminen.

Wat doe je nu anders, dat je mee wilt nemen naar de toekomst (wanneer je misschien niet meer thuiswerkt zoals nu)?

De dag beginnen met yoga bevalt me zo ontzettend goed dat ik dat graag wil blijven doen.

Wat voor inzichten heb je gekregen over jouw eigen werkgedrag door deze situatie?

Dat in tijden van ‘crisis’ er veel ideeën ontstaan en er energie vrijkomt. Doordat ik versnipperd werk zijn bepaalde taken wat lastiger uit te voeren, maar andere zaken zijn dan nog prima te doen. Ook heb ik ontdekt dat Teams echt een fijne tool is om te werken op stand. Ik merk dat ik vanuit hier nu bijna alles opstart. Ook afspraken inplannen bijvoorbeeld. Voorheen deed ik dat nog in Outlook.

Welke drie thuiswerktips kun je iedereen aanraden? En waarom?

  • Wissel werken af met andere zaken: en vooral beweging en buitenlucht. Dit houdt je energiek en productief.
  • Zorg voor een mooie opgeruimde werkplek waar je je thuis voelt: dit helpt mij om happy te zijn met de situatie.
  • Spreek met kinderen af wanneer ze je wel en ze je niet kunnen storen.

Wat doe je om contact te houden met je collega’s en/of klanten?

Naast de drie ochtenden marketingoverleg in Teams bel ik soms met collega’s om gezellig te kletsen. Ook met collega’s buiten het marketingteam. Ik breng ik meer tijd door op Linkedin merk ik. Ik kijk wat mijn collega’s en onze klanten allemaal delen.

Heb je nog een positieve boodschap voor de lezer?

Door goed voor je zelf te blijven zorgen, blijf je lekker in je vel zitten. Een goede werk/privé balans is zeker met kids die de hele dag thuis zijn soms echt even zoeken. Ik maak misschien iets minder uren dan normaal, maar ze voelen wel productiever dan op kantoor. Ik probeer mezelf en mijn kids aan te leren om iets goeds uit deze situatie te halen. Iets wat we mee kunnen nemen naar de toekomst.

Heb je nog een goede lees, podcast  of TV/Netflixtip?

Het 8e seizoen van Homeland start op 5 april bij NPO3.