Nieuws 12.05.2020

Thuiswerken bij Astrid

Iedereen bij Broad Horizon werkt door de coronacrisis vanuit huis. Van directielid tot accountmanager en servicedeskmedewerker. Het thuiswerken levert vaak bijzondere situaties op, zoals bij Astrid Stoffelsen, HR Adviseur bij Broad Horizon Solutions.

Hoe ziet jouw thuiswerksituatie er momenteel uit?

Momenteel werken mijn man en ik allebei thuis. Alhoewel, toevallig is mijn man vandaag een dagje naar kantoor vertrokken omdat het soms toch prettiger is om in bepaalde trajecten elkaar fysiek te kunnen zien en spreken. Dat werkt net even lekkerder dan een teams meeting van een paar uur. Natuurlijk wel rekening houdend met 1,5 meter afstand!

Maar normaal gesproken werken we dus allebei thuis. De een boven op de slaapkamer en de ander aan de keukentafel: meestal ben ik dat J. Mijn man vindt het prima om de hele dag team meetings vanaf het bed te doen, zelf vind ik het fijner om aan een tafel te kunnen zitten.

Toen de kinderen nog school thuis hadden, zaten zij in de ochtenden ook aan de keukentafel en deden hun schoolwerk. De afgelopen 2 weken hadden zij vakantie en mochten daardoor wat meer schermtijd in de ochtenden en ’s middags speelden zij veel buiten met buurtkinderen. Fijn dat ze weer naar school toe mogen J.

Het is allemaal echt wel goed gegaan met zijn allen thuis, maar met de kinderen om je heen ben je toch steeds afgeleid. Ze vragen toch steeds even aandacht, wat te drinken of iets lekkers. En vaak net op het moment dat je een teams meeting hebt.

Hoe heb je je (ergonomische) werkplek ingericht?

Wij hebben beiden dus geen ergonomische werkplek. Ik werk eigenlijk gewoon aan de keukentafel op mijn laptop. Ik kan hier prima werken.

Wat doe je eraan om zo gezond mogelijk te blijven?

In het begin deed ik eerlijk gezegd niet veel om gezond te blijven… Ik bewoog veel minder dan normaal, behalve dan naar een keukenkastje lopen om wat lekkers te pakken… Maar na zoveel weken thuis, begonnen mijn broeken toch wat strakker te zitten. Dat moest dus anders! Nu sport ik thuis met een app op mijn telefoon en ga ik tussen de middag of einde van de dag een stukje lopen of fietsen. En gelukkig is mijn sportschool weer open gegaan en zij organiseren nu buitenlessen waarvoor je kan inschrijven. Dus vanaf deze week pak ik ook weer wat groepslesjes mee zoals Body Pump.

Wat doe je nu anders, dat je mee wilt nemen naar de toekomst (wanneer je misschien niet meer thuiswerkt zoals nu)?

Ik ontspan me nu bewuster. Ik bouw wat pauze’s in tussendoor en doe dan echt even wat anders en niet op een beeldscherm.

Wat voor inzichten heb je gekregen over jouw eigen werkgedrag door deze situatie?

Dat ik me eigenlijk best heel goed kan afsluiten van mijn omgeving en geconcentreerd kan werken ondanks drukte om mij heen! Soms hoor ik de kinderen niet eens J

Verder heb ik veel meer mogelijkheden van Teams ontdekt, wat heel bruikbaar is. Waar ik het eerst alleen maar gebruikte als chatmiddel, werk ik nu de hele dag vanuit Teams. Ik gebruik natuurlijk het (beeld)bellen, maar ook het maken van afspraken doe ik nu vanuit Teams en niet meer vanuit Outlook. Een we gebruiken Teams als HR team om documenten te delen, erg handig.

Welke drie thuiswerktips kun je iedereen aanraden? En waarom?

  • Wissel werk af met af en toe een ander klusje in huis of even een koffie/theepauze in de buitenlucht. Zeker als het mooi weer is, is dit heerlijk. Even van het zonnetje genieten en dan er weer tegenaan.
  • Voor mensen die ook thuiswerken met kinderen: zorg voor een duidelijke dagindeling. Mijn kinderen weten dat ik in de ochtend meer tijd voor ze heb. Ik probeer ook zoveel mogelijk de middagen te gebruiken voor meetings in Teams. ’s Middags spelen ze zo veel mogelijk buiten zodat ik lekker door kan werken.
  • Zorg dat je ook echt je parttime dagen of dagdelen opneemt. In het begin werkte ik vaak ook door op woensdag- en vrijdagmiddag. Of in ieder geval een beetje tussendoor. Dit zorgde ervoor dat ik voor mijn gevoel eigenlijk altijd aan het werk was en het was voor de kinderen ook niet meer duidelijk wanneer ik nou echt dingen met hen kon doen.

Wat doe je om contact te houden met je collega’s en/of klanten?

We hebben sowieso wekelijks een Team meeting met zijn allen. Tussendoor bellen we ook veel met elkaar via Teams. Ik vind dit zelf prettig werken, zeker 1 op 1 via Teams is het net of je gewoon naast of tegenover elkaar zit J.

Aankomende vrijdagochtend hebben we met zijn allen op kantoor afgesproken om elkaar ook weer even live te zien en te spreken. Dat vergadert soms toch wel prettiger met een grotere groep. Uiteraard zorgen we voor voldoende afstand! Ik vind het erg gezellig om iedereen weer even in het echt te zien.

Heb je nog een positieve boodschap voor de lezer?

Ik probeer zelf steeds zoveel mogelijk het positieve te zien van deze situatie. Er ontstaan heel veel creatieve ideeën, je hebt veel meer quality time met je gezin en geen file stress! Daarnaast heb ik geleerd om wat minder streng te zijn voor mezelf en voor mijn kinderen, dat geeft ook wat minder stress. Dan zitten ze maar een uurtje meer achter een scherm: ze spelen daarentegen ook veel meer buiten dan voor Corona-tijd. Ik ben gestopt me daar schuldig over te voelen en dat is erg prettig.

Heb je nog een goede lees, podcast  of TV/Netflixtip?

Momenteel volg ik even geen serie op Netflix, de kinderen hadden vakantie, dus gingen later naar bed. Dan blijft er weinig tijd over om nog wat te kijken.. Maar als gezin vinden we Lego Masters op RTL4 op zaterdagavond erg leuk om te kijken.